Zanzibár csodái |a nagy szappankörkép

Amikor kb. 20 évvel ezelőtt elterjedtek a tusfürdők Magyarországon, akkor sokan elkezdték temetni a szappanokat, azonban az elmúlt években mégis újra reneszánszát éli.  Na de nézzük is, miért érdemes a tusfürdők helyett újra visszatérni a szappanokhoz.
A legjobb érv amit tusfürdő használatakor hangoztatnak, az az, hogy nem változtatja meg a bőr pH értékét, így tulajdonképpen mosakodáskor a bőr savköpenye érintetlen marad. Ugyanakkor ennek van egy pont ellenkező hatása is, mivel a bőrnek nincs oka regenerálódni mosakodás után, így egyrészt nem sarkalljuk a bőrt arra, hogy használja saját védekező képességét. Másrészt a tusfürdőkben található egy úgynevezett sodium-lauril-szulfát (SLS) vegyület, mely extrém módon kiszárítja a bőrt, ezáltal elkezd viszketni, és húzódni, rosszabb esetekben évek múltán allergiás, ekcémás reakciók is jelentkezhetnek. Emiatt a bőr külső táplálásra szorul, azaz testápolók használatára, hogy ne legyen kiszáradva, ne húzódjon, ne viszkessen.
És akkor nézzük miben más a szappan. Először is a szappan kémhatása pH 9-10 között van, azaz lúgos. Eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felületéről, de kíméletesen tisztít, mivel nem oldja fel a bőr felületén található összes zsiradékot. A megfelelően megtisztított bőrben tudnak csak igazán beindulni azok a természetes öngyógyító folyamatok, melyek segítik, hogy jobban felszívódjanak a testápolási kencék hatóanyagai. Emellett saját összetevőinek köszönhetően újjáépíti a bőr savköpenyét. Lúgos kémhatása miatt elpusztítja a bőr felületén található baktériumokat, fertőtlenít és alaposan tisztít. Nem utolsó sorban pedig tökéletesen hidratál.
Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy milyen szappant használunk. A gyárban, tömeggyártásban készült szappanok mind elkészítési technikájukban, mind összetevőit tekintve is különböznek a kézműves társaiktól. A kézműves szappan mindig tartalmaz glicerint, ami hidratáló tulajdonságú, ezáltal is elősegítve a víz bőrbe jutását. Egy úgynevezett túlzsírozásos eljárással készülnek, pótolva az elvesztett zsiradékot is. Ennek az a legfeltűnőbb hatása, hogy már rövidtávú használatuk mellett is kevesebb testápolóra lesz szüksége a bőrnek.
Számomra az örök kedvenc szappanok terén, a Zanza Cosmetics kézműves termékei, első osztályú olajok és zsírok felhasználásával készülnek. Főként gyógynövényeket és értékes olajokat tartalmaznak, emellett előállításukkor törekszenek a minél magasabb minőség elérésére.

Berry dream szappan
(1.250 Ft/100 gr)
A Berry Dream szappan hatását tekintve egy igazi csoda. Tőzegáfonyát tartalmaz, amely flavonoid, vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt erősen antibakteriális és antioxidáns hatású. Segít a hámképzésben, kókuszolaj tartalmának köszönhetően pedig finoman ápolja a bőrt. Mesésen finom habzása van, édes, tiszta illattal, amely elég gyengéd a legérzékenyebb és legfinomabb bőr számára is. Aki természetes, ugyanakkor egy igazán finom szappant szeretne, annak remek választás, én teljesen odavagyok érte.

Cool Cucumber szappan
(1.250 Ft/100 gr)
Nagy kedvencem a Zanza szappanok közül. A kialakítása és a mérete is megfelelő, második, vagy harmadik használat után, már kényelmesen belesimul a tenyerembe. Krémesen és elég bőségesen habzik, nagyon lágy. Azért is nagyon szeretem ezt a szappant, mert a benne található olajoknak köszönhetően remek hidratáló, öregedésgátló, frissít, üdévé, ragyogóvá varázsolja bőrt, zsíros és száraz bőrre is nagyon jó hatással van. A bőrömet maximálisan táplálja, és enyhe „tisztaság” illattal burkol be, amit még órákkal később is lehet érezni. Sokáig tart, szinte alig kopik használat közben.

Magic garden szappan
(1.250 Ft/100 gr)
Nálam ő az abszolút nyertes! Szerintem mi nők odavagyunk a citrusos, gyümölcsös illatokért , de egy kis fás illattal megbolondítva minden képzeletet felülmúló illatot áraszt. Sűrű, krémes habja extra kényeztetést nyújt a bőrnek, talán ennek a legselymesebb a habja a többi szappan közül. A benne található sheavaj segítségével a száraz bőrrel csodákat tesz. Elképesztően jól hidratál, finom illata belengi az egész fürdőt, de bőrön már nem ilyen erős, parfümözéskor nem érződik ki, nem zavarja meg az illatot. Egyszer mindenki próbálja ki, mert utána garantált a szerelem.

Fruity Juice szappan
(1.250 Ft/100 gr)
Ez a szappan gazdagon, krémesen habzó és remekül tisztít. Az illata igazi nyári, narancsos, fűszeres illat, amit nem lehet nem szeretni. Azoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan szeretik az intenzívebb illatokat. Ennek az isteni gyümölcsös illatnak nagy rajongója vagyok, így nálam ez alapdarab lesz! 🙂 Finom habja élvezetessé varázsolja a fürdést, hosszasabb használatot követően már csak alig kell használnom a testápolót. Elég sokáig elég, lassan kopik, így ár-érték arányban is megfelelő! Szerintem alapdarab minden igényes nő fürdőszobájában.

Blue bird szappan
(1.250 Ft/100 gr)
A leírás alapján kicsit tartottam tőle, hogy olyan férfias illata lesz, de kellemesen csalódtam, mert igazán kellemes, unisex illat. Nem nagyon tudom mihez hasonlítani, bennem a tisztaság illatának érzetét kelti! A habja nem túl dús, ámde krémes, szépen terül. A benne található vajaknak köszönhetően élénkíti a fakó bőrt, kiváló hűsítő napozás után, bőrregeneráló hatású. Finom puha lett tőle a bőröm, látványosan javult az állaga is, sokkal feszesebb, nem olyan laza, mint volt. Nagyon szeretem, nem szárít, nincs kellemetlen bőrfeszülés, mégis tiszta puha lesz a bőröm fürdés után, örülök, hogy rátaláltam!

Lime szappan
(1.790 Ft/100 gr)
Szűz kókuszolajat, méhviaszt, tengeri fűt és lime illóolajat tartalmaz. A limeról sokan nem tudják, hogy a benne lévő C-vitamin nagyszerű antioxidáns tápanyag, ami lelassítja az öregedési folyamatokat. Emellett a C-vitamin stimulálja a kollagén termelését a bőrben, ami a bőr rugalmasságáért felel. Nagyon kellemes vele a fürdés, láthatóan puha, ápolt, selymes lesz tőle a bőröm. Nem szárít, használata után testápolóra sincs szükség, mert szépen hidratálttá teszi a bőrt. Az illatába egyszerűen szerelmes vagyok. 😄

Eucalyptus szappan
(1.790 Ft/100 gr)
Maga az eukaliptusz tartalma volt az, ami miatt szerettem volna kipróbálni. Fürdés közben nagyon jót tesz megfázásos, influenzás időszakban. Az eukaliptusz illóolaj nagyon hatásos gyulladáscsökkentő illóolaj, szinte minden gyulladáscsökkentő keverék, krém alapanyaga. Jó hatása van a légúti fertőzések, a megfázás, a torokgyulladás és az influenza kezelésére, kitisztítja az arc- és orrüreget, enyhíti a megfázás okozta fej- és torokfájást, emellett a köhögést is segít mérsékelni. Azt hiszem ez most mindannyiunknak igazi „must have” darab. Kókuszolaj tartalmának köszönhetően kifejezetten dús habzású, fürdés közben krémezi a bőrt. Mint az összes többi Zanza szappan, ez sem mállik, vagy esik szét használat közben, az utolsó kis darabkáig szépen egyben marad.

Ti mit választanátok? Tusfürdő vagy szappan?

A termékeket itt éritek el.