A niche parfümök titkai | Minőséggel kitűnni a tömegből

A niche szót egyre többször hallhatjuk a parfüm szó kíséretében: a niche parfümmárkák száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, amely csökkentette a mainstream márkák piaci részesedését. Sokan tévesen a niche szó alatt a drága, nehezen beszerezhető parfümöket értik. Ez így önmagában nem teljesen fedi a valóságot, ezért nézzünk kicsit a dolgok mélyére. Először is a niche jelző nem a divat és márkanév függvénye az illatok világában.

Magának a niche szónak a jelentése az üzleti életben: szűk piaci keresletet kielégítő termék.

A mindenki által ismert, vagyis mainstream parfűmgyárak mellett világszerte megjelentek kisebb manufaktúrák. Ezen cégek tulajdonosai általában olyan szakértők, akik az illatok világában igen tehetségesek, de a megszokott multinacionális üzleti filozófiával szakítva, a saját elképzeléseik ösvényei mentén valósítják meg üzleti stratégiájukat. Az olcsóbb szintetikus összetevőket elhagyva, természetes, minőségi alapanyagokból, különleges és egyedi illatokat teremtenek, és semmi sem szab határt fantáziájuknak vagy tehetségüknek. Főként EDP töménységben gondolkoznak, de a Perfume Extract sem ritka, mivel nem céljuk a nagyközönség kiszolgálása és nem árérzékeny terméket állítanak elő. Ehhez igazodva a nemek megkülönböztetése is ritka, az elkészült illatok általában unisexek. Ezen frenetikus illatok megálmodója a személyiség kifejezését tűzi zászlajára, ezért a különleges ízléssel megáldott vásárlók körét célozza meg. Jól láthatjuk, hogy nemcsak az üzleti filozófia, de a nemek szerinti kötöttség levetkőzése is a szabadságot fejezi ki. A niche nem foglalkozik az aktuális divattrendekkel, a vásárlói közönség egyéniségre és luxusra vágyik, nem egy tömegtermékre. Az sem ritka, hogy egyéni elvárások alapján, a megrendelőre szabva, az ő kérései alapján dolgoznak ki egy-egy parfümöt.

Tökéletesen megtervezett, páratlan és exkluzív illatkompozíciókat találhatunk a niche parfümök kínálatában, sokszor már-már műalkotásnak beillő luxus üvegcsékben. Ezek a manufaktúrák a niche jegyében különleges és magas minőséget állítanak elő, ezért sokszor az is előfordulhat, hogy amennyiben az adott évben nem sikerül megfelelő alapanyaghoz jutni, akkor abban az évben nem készítenek új illatot. A niche parfümök egy másik jellegzetessége, hogy egy-két kivételtől eltekintve nem lehet hagyományos parfümériákban kapni, hanem kisebb luxus parfümériákban, vagy online felületeken. Mivel a niche parfümök nem nagyüzemben készülnek, nem is céljuk, hogy tömegek vásárolják meg. Éppen ezért nyújtanak exkluzív élményt, mert kevés esélye van, hogy az általunk választott illat szembejön velünk az utcán. Pont ezért az egyediség miatt kedvelik oly’ sokan őket.

A niche parfümök népszerűsége főként annak köszönhető, hogy mindig lesz egy olyan vásárlói réteg, aki exkluzivitásra, különlegességre vágyik, a tömegtermékekkel szemben előnyben részesíti az egyedi módon, értékes és minőségi alapanyagokból készült parfümöket. Ezen réteg számára a parfüm nem csak egy a szépségápolási termékek közül, hanem egy üvegcsébe zárt műalkotás, az önkifejezés eszköze.

Az ár-érték arányon lehet filozofálni, bár mindenki maga dönti el, hogy mi az amit megengedhet, vagy mennyit szeretne áldozni egy illatra, de a mainstream vs. niche párbajból egyértelműen láthatjuk a nyertest, főként ha néhány illatkompozíciót már ki is próbáltunk.

Az én személyes kedvenc niche parfümériám a Budapest szívében található Cherry Garden, ami több mint egy parfüméria.  Stílust, életérzést és luxust rejt, emellett profi szakemberek segítenek a személyiségünknek megfelelő illat megtalálásában. Magyarországon egyedülállóan itt található meg számtalan parfümház illatkreációja, ezért is érdemes benézni. A Cherry Garden-t Budapesten a 6. kerületben a Nagymező utca 47-ben találjátok.