Hajápolási praktikák

Az elmúlt 6-8 évben szinte állandóan növesztettem a hajam. Bár a fodrászom szerint sok hajam van, és vastagszálú, de sajnos a szőkítés nagyon sokat árt neki, így mindig vissza kellett vágatni, ennek pedig az-az eredménye, hogy szinte nullával egyenlő a látható növekedése. Az elmúlt években nagyon sokmindent kipróbáltam, hátha valamitől rövidebb idő alatt is megnő. Több elég drága hajvitamint is kipróbáltam, de igazság szerint alig nőtt valamit a hajam. Aztán az utóbbi pár hónapban elkezdtem használni a Dr.Immun hajwellness termékeit és látványosan elkezdett rendbejönni és ezáltal gyorsabban növekedni is a hajam. Emellett még bevetettem pár természetes és egyszerű dolgot is, ami segít abban, hogy szép és egészséges legyen a hajam. Többen kérdeztétek instagramon, hogy mit használok a hajamra, mert a képeken is látható a változás, így arra jutottam, hogy ez talán többeket is érdekelhet, ezért összeszedem azokat a termékeket, és praktikákat amik nekem a legjobban beváltak a hajnövesztésben.

Belső táplálás – vitaminok
A haj növekedését rengeteg minden befolyásolja, először is a genetika vagy a hormonháztartás, de az sem mindegy, hogy mit eszünk és mennyi vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Például a biotin, a cink, a szelén, a jód, az A-, a B2- és a B12-vitamin is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyen a hajunk. Tekintettel arra, hogy a hajnövekedés támogatását első lépésben belülről érdemes kezdeni, mert ha a szervezetünk nem kapja meg a megfelelő vitaminokat, akkor gyakorlatilag kenhetünk bármit a hajunkra, sosem lesz olyan hatásos, mint a kettő ötvözete. Ahogy fentebb is írtam, elég sok hajnövesztő vitamint kipróbáltam az évek alatt, de végül nekem nagyon bevált a Dr.Immun Hajszépség tabletta. Ár/érték arányban biztosan állíthatom, hogy verhetetlen. Egy havi adag 2.800 Ft-ba kerül, ehhez képest nagyon sok hajvitamin tabletta havi adagra bontva a tízezret súrolja, vagy át is lépi és a várva várt csoda elmarad. Én még a hajszépség tabletta mellé vettem E-vitamint is és ez a páros volt, ami meghozta a kellő hatást, ezzel a párossal sikerült igazán beindítanom a hajam növekedését. Ami kellemes „mellékhatásként” jelentkezett, hogy a körmeim is sokkal erősebbek lettek. Szintén instán láthatjátok, hogy hosszúak a körmeim, nem műkörmök, mind saját. 🙂 Nem mondom, hogy gyengék lennének, de tény, hogy a vitaminnak köszönhetően sokkal kevesebbszer törnek be, így sokkal hosszabbra tudom növeszteni, ezen a téren is remekelt a tabletta.

Külső táplálás – hajápolók
Amennyire fontos a belső táplálás, olyannyira fontos a külső ápolás is. Nálam ez hatványozottan értendő, a fent említett szőkítés miatt. Érdemes nagyon jól megválogatni, hogy milyen termékeket használunk a hajunkra, mert pl. egy rosszul megválasztott hajbalzsam, lehet, hogy azt a hatást kelti, hogy nagyon jót tesz a hajnak, de a valóságban csak bevonja a hajat egy szilikonréteggel, ami kb semmire sem jó.

Fésűk: az első és egyik legfontosabb, hogy a műanyag fésűket azonnal érdemes kidobni a kukába, mert csak tönkreteszik a hajat. Érdemes természetes anyagú hajkefét választani, én vaddisznósörte hajkefét használok, kevésbé törik a hajam, szép fényes lesz, egyáltalán nem húzza, és a nedves hajat is gyönyörűen kibontja.

Sampon és balzsam: január eleje óta szintén a Dr.Immun 25 gyógynövényes hajsampont, és hajbalzsamot használom, korábban már írtam róluk bejegyzést, ezt elolvashatjátok itt. Nekem annyira beváltak, hogy mindig van itthon belőlük egy-egy flakonnal. Nagyon kellemes, enyhe gyógynövényes az illatuk, én kifejezetten szeretem. A szokásos módon hajat mosok, majd öblítés után jöhet a balzsam, 3-4 percig hagyom rajta, de ha időm engedi, akkor pakolásként egy kicsit többet teszek rá a balzsamból, egy törölközőbe tekerem a hajam, és akár 30-40 percig is hagyom hatni. Ezután pedig lemosom a hajam a szokásos módon. Ezt heti 1x szerintem érdemes megcsinálni, nagyon sokat segít. Azt vettem észre, hogy nemcsak a növekedésben segít, de a néha jelentkező fejbőrviszketést is megszüntette. Ha valakinek korpás a haja, akkor érdemes tenni vele egy próbát, mert biztos vagyok benne, hogy ezen a téren is remek hatást lehet elérni vele.

Már pár alkalom után megmutatkozott a hatásuk, nagyon szép, puha tőle a hajam, könnyű kifésülni és sokkal egészségesebb. Emellett biztos, hogy nagymértékben hozzájárultak a szépségvitamin mellett ahhoz, hogy újra növekedésnek indult a hajam. A hajmosási szokásaimon is változtattam, míg régebben kétnaponta mostam a hajamat, mára már csak heti 2 alkalommal, persze néha előfordul, hogy be kell iktatni plusz egy mosást, de nagyon jól alkalmazkodott a hajam ehhez a heti 2 alkalomhoz. A hajmosás mikéntjére is érdemes odafigyelni, nem szabad erősen „kapargatni”, óvatosan, puha masszírozó mozdulatokkal érdemes hajat mosni, így biztos, hogy nem sértitek meg a hámréteget és a masszázs még jót is tesz a fejbőrnek, mert fokozza a vérkeringést.

Hajcsepp: mivel a fent leírt termékek nekem nagyon beváltak, így bővítettem a kollekciót és pár hete elkezdtem használni a Dr.Immun 25 Gyógynövényes Hajcseppeket is. Hajmosás után szépen, egyenletesen befújom vele a hajtövemet, majd egy pár perces, nem erőteljes masszázst alkalmazok és kész is. Ezt igyekszem minden nap legalább egyszer megismételni, száraz hajon sem zsírosít, így nem kell félni tőle. Ami már most nagyon látványos, hogy sokkal puhább, és könnyebben kezelhetőbb tőle a hajam, bízom benne, hogy még jobban fokozza a növekedést is.

Hajvégápoló: ez a lépés is nagyon fontos, pláne akkor, ha nektek is sérült a hajvégetek. Bő két éve, két terméket használok váltogatva, az egyik a Loreal Professionel Serie Expert, Lipidium tartalmú két konponensű szérum, a másik pedig szintén Loreal, Mithyc Oil. Nem mondom, hogy olcsók, de mivel nagyon kevés kell belőlük egyszerre, így sokáig elég. Szintén sok terméket próbáltam ki az évek folyamán, viszont ez a kettő ami a leggazdaságosabb, illetve könnyen beszívódnak, így egyáltalán nem hagynak olajos érzetet már röviddel a felvitelt követően sem. Nagyon finom mindkettő illata és extra puhává varázsolják a töredezett hajvégeket is.

Hajszárítás: tavasztól késő őszig, ha tehetem nagyon ritkán szárítom csak meg a hajamat, igyekszem ezt a meleg levegőre bízni. Ebben az évben ez a május nem igazán kedvezett ennek a szokásomnak, de remélhetőleg hamarosan megérkezik végre valóban a jóidő is.
A hajszárítóra mindig is nagyon odafigyeltem, hogy mit használok, az előző hajszírítóm egy ion-technológiás Moser volt, de miután 6-7 év eltelte után megadta magát, így most egy klassz kis Remington szárítóra esett a választásom, ami szintén ion-technológiás. Sosem használom a legmagasabb fokozatot, érdems minél alacsonyabb hőfokon szárítani, de így is kb. 5-6 perc alatt teljesen megszárítja a hajam, ami az antisztatikus hatásnak köszönhetően nem szárad ki, az elektrosztatikus töltés legyőzésével pedig visszaszállítja a hajszálban a nedvességet.

Otthoni praktika: végül, de nem utolsó sorban amit nagyon nem szeretek, de a hajam annál inkább, az a ricinusolaj. Biztos, hogy ti is rengeteget olvastatok már róla és tényleg egy remek dolog.
Nézzük én hogyan alkalmazom: egy tálba kb. 25 ml ricinusolajat öntök, ehhez pedig hozzáadok kb. 20 ml kókuszolajat, ehhez adok egy kis aloe verát, én szimplán a növényből nyerem ki, így az igazi. Ehhez a keverékhez jöhet egy E-vitamin kapszula, egy tűvel kiszúrom, és szimplán belecsepegtetem. A tálat egy melegvizes edénybe teszem pár percre, hogy felmelegedjen, és könnyű legyen eloszlatni a hajamon. Én semmiképpen nem ajánlom a mikrózást, mert az olaj miatt rettentően tűzveszélyes lehet. Mikor megmelegszik, a nedves hajamat először középen szétválasztom, majd egy hajfestőecsettel bekenem, majd kb. 1 cm-rel jobbra teszem a választékot, ott is bekenem és így tovább. Aztán ugyanezt megcsinálom a másik oldalon is és végül hátul. Ha ezzel elkészültem, a maradék olajat a hajvégekre kenem és egy kicsit átmasszírozom a fejbőröm, óvatosan összetekerem a hajam, betekerem fóliával, majd egy törölközőbe csavarom az egészet. Ezután már csak a várakozás következik. Érdemes akár 5-6 órát is fenthagyni, így olyan napra tervezzétek, amikor van időtök és nem kell otthonról elrohanni sehová. Nekem elég macerás ez a procedúra, így kétheti egy alkalommal kenem a hajamra, persze igyekszem minden héten egyszer megoldani, de sajnos nem igazán jön össze. Azt viszont bizton állíthatom, hogy valóban hatásos és megéri a rengeteg kellemetlenséget is. Nos ezek lettek volna az én tippjeim, remélem hasznosnak találjátok és nektek is beválik majd.
A Dr.Immun termékeket itt éritek el! Remélem tetszett a cikk! Köszönöm, hogy elolvastátok, gyertek legközelebb is!