Beszélgetés Dr. Takács Tóth Diánával a Herbatherapy márka illóolaj szakértőjével

Mint tudjátok, régóta szeretem az illóolajokat, napi szinten elégedetten használom a Herbatherapy termékeit. Mióta jobban foglalkoztat az illóolajok használata, és elkezdtem magam beleásni a témába, rögtön felmerült bennem egy sor kérdés. Dr. Takács Tóth Diána illóolajszakértő választ adott minden kérdésemre, az interjú során eddigi szeretetem a Herpatherapí termékei és szemlélete iránt csak tovább nőtt.

Hogy látod használják az emberek az illóolajokat Magyarországon?

Azt látom legnagyobb örömömre, hogy egyre többen! Nyitottak! Szinte minden korosztály képviselteti magát! A fiatalabbak általában ökotudatosságuk kapcsán, a családosok védik a családjukat, ezért választják a természetes lehetőségeket, az érett korosztály pedig már éppen elég bölcs, tudja azt, hogy mi is a természet részei vagyunk. Sok-sok csalódás és tapasztalás áll mögöttük, aminek eredményeként fordulnak az illóolajok és egyéb természetes megoldások felé.

Mire használják? Kitől kérnek tanácsot?

Bizonyos réteg „csak illatosításra” használja saját bevallása szerint. Azonban ez téves elgondolás. „Csak illatosításra” nem használhatjuk, mivel minden – a légzés közben – a szervezetbe került molekula hatással van ránk az agyba és a véráramba jutva. Így leszünk mosolygósak az édesnarancstól, nyugodtak a levendulától, múlik el a fejfájás a kúszó fajdbogyótól vagy a szegfűszegtől. Szűkebb réteg, aki tudja, hogyan készít lábfürdőt, fürdőt, vagy egy egyszerű bedörzsölőt. Óvatosnak kel lenni, ugyanis van egy különlegesen kiválasztódott kör, aki kontroll és felügyelet nélkül mindent belsőleg is alkalmaz.

S hogy kitől kérnek tanácsot… Ez az a kérdés, ami a szívemig hatol, sajnos rossz értelemben. Ebben a kérdésben rejlik az okleveles, képzett aromaterapeuták legnagyobb feladata. Elfogadnak tanácsot az emberek mindenkitől, aki elég határozottsággal nyilatkozik. Nem kérdezik, milyen jogcímen adja a sokszor fals, félrevezető és életveszélyes információt. Ha tanácsadónak vallja magát, azonnal gondolhatunk arra, hogy egy órás gyorstalpalón vált azzá. Kizárólag terapeutától szabad elfogadni tanácsot! Az okleveles terapeuta éveken keresztül tanulta az illóolajtudományt, amiből sikeres vizsgát tett vizsgabizottság előtt. A kevés ismerettel, ám annál határozottabb kiállással rendelkező tanácsadók nyirbálják meg a szakma becsületét, amit nem győznek helyreállítani a végzett terapeuták. A legalapvetőbb tény, hogy az illóolajok tömény koncentrátumok, melyek a természetben szintetizálódott kémiai vegyületekből tevődnek össze, ezért higítva alkalmazzuk a legtöbb esetben, Magyarországon pedig külsőleg.

Hogyan kerültél kapcsolatban az illóolajokkal?

Én vegyész vagyok, reál indíttatású. A gyógynövények iránt gyerekkorom óta nagy a vonzalmam. Egyetemi éveim alatt is használtam illóolajokat, mostmár tudom, hogy nagyon  silány minőségben. A terápiás hatású illóolajokkal egy ismerősöm hozott össze. Megdöbbentő a hatása, amire a mai napig is képes vagyok rácsodálkozni, pedig már számtalanszor megtapasztaltam a csodát.

Mi a legfontosabb számodra egy illóolaj kiválasztásánál?

Csakis a minőség. Az illóolajok esetében különösen igaz, hogy minőségi illóolajtól lehet terápiás hatást várni. Én pedig terapeutaként a szakmájában elismert orvos oldalán, nem engedhetem meg magamnak, hogy értéktelen alapanyagokkal kockáztatassam a szakma hírnevét és vezessem félre a hozzám bizalommal fordulókat. Ez egyfajta igényesség a kliens felé, igényesség jómagam és a kollégáim irányába. Ha nem megfelelő a minőség, egészségi panaszok is előfordulhatnak: hányinger, fejfájás, rossz közérzet. Ami nehezítő körülmény, hogy nem egyszerű kiszűrni a valóban minőségi illóolajat laikusként, de nem lehetetlen!

Az aromaterápiás tanácsadás, akkor egy életvezetési tanácsadásnak is felfogható? 

Igen! Nevezhetnénk illatos életvezetési tanácsadásnak is! A tanácsadás szerves részét képezni a beszélgetésterápia. Aki eljön, azért jön, mert bízik bennem és a tudásomban. Gyakran senkivel sem tudja megosztani kétségeit, gondolatait, történeteit, érzéseit, és itt előjön. Senki helyett sem hozok döntést, nem mondom, hogy ezt meg ezt kéne csinálnod, de ahogy elhangzik a kétség, a feladat, kérdéseimmel új nézőpont ad újult erőt és lendületet. Közben felmérem a kliens egészségi állapotát, kiszűröm a kontraindikált illóolajokat, szagolgatunk, és megszületik a fizikai és lelki síkon erősítő, támogató, gyógyító illóolaj-keverék.

Mi a véleményed a mostani kozmetikumokról?

Szerencsére van több megbízható cég is a piacon, akik tisztelik annyira az embereket, hogy nem a megtévesztés hatja át marketing tevékenységüket, ugyanakkor számtalan a félrevezetés is. Egyetlen kérésem van a tudatos felhasználók felé: mindig olvassátok el az összetétel listát, és ne vezessen félre a barna csomagolás helyes kis masnival.

A natúr kozmetikum kifejezés egészen tág fogalom: az sem teljesen egzakt, mit nevezünk annak. Vannak, akik szerint egy kis kémiai átalakulás belefér, más megáll a fizikai feldolgozásnál. A szkvalén az olívaolajból vonható ki, de nem elég stabil vegyület, ezért hidrogénezéssel szvalánná alakítják. Van olyan, aki szerint ez még belefér a natúrkozmetikum vonalba. Nekem ez már nem természetes, beleavatkozni a kémiai rendszerbe, számomra megöli a természet folyamát és információit.

Hol lehet Téged megtalálni?

Aromaterápiás tanácsadást folytatok Budapesten Zuglóban és Dunaújvárosban a Koroknai Medical magánrendelőkben. A skype-os tanácsadásra is egyre nagyobb az igény, amit igyekszek kiszolgálni. Honlapunkon: www.herbatherapy.hu érdekességekről is olvashatnak az érdeklődők, az info@herbatherapy.hu e-mailcímen örömmel válaszolok minden kérdésre.

Melyik a kedvenc illóolajod? 

Szeretem a pálmarózsát, ami se nem rózsa, se nem pálma: fűféle. Kevesen ismerik, pedig minden házipatikában ott volna a helye annyira sokoldalú. Kedvelem az édesnarancsot, mindig jó érzéssel tölt el.

Laikusként hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyik a megfelelő minőség?

Ha nem akarja az ember bogarászni az apróbetűt a címkén, válasszon megbízható szakembert, aromaterapeutát, aki ért az illóolajokhoz és helyén van a szíve. Ha ez valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, akkor az illóolaj rendelkezzen minőségi adatlappal, amit a forgalmazótól el lehet kérni ellenőrzés céljából. Ezen túl a következő információk mindenféleképpen jelenjenek meg a fiolán, hogy megnyugodhassunk a minőség felől:

  • Forgalmazó
  • Gyártási szám
  • Lejárat
  • Latin név
  • Mely növényi részből nyerték ki
  • 100 % tisztaság
  • Természetes