Az 5 legjobb dolog, amit ősszel csinálhattok

 

Tagadhatatlanul is beköszöntött az esős, hideg időjárás és a köddel együtt sokak életébe bekúszik az őszi depresszió is. Állj! Ne hagyjátok, hogy ez a lehangoltság úrrá legyen rajtatok. Az ősz nem is olyan esős, nem is olyan szürke, nem is olyan rossz, mint azt gondoljátok. Minden évszakban van valami szép, minden évszaknak megvannak a különlegességei, amit csak akkor jó csinálni, amit akkor jó hordani, ami akkor tölt fel. Én kifejezetten szeretem, ahogy az idő egyre hűvösebb lesz és elő lehet venni azokat a jó meleg és puha pulcsikat. Elbűvöl a természet festménybe illő változása, ahogy a levelek pár hét alatt más színt öltenek fel, narancstól a bordón át a barnáig. Imádom, ahogy a földre lehulló falevelek ropognak a talpam alatt egy őszi kiránduláson. Ne feledkezzünk meg a finom őszi italokról és ételekről se. Ezeket én is nagyon szeretem, legyen szó fahéjas almáspitéről, a sütőtökről, a forró csokiról, egy finom teáról vagy az utcákon kapható sült gesztenyéről. Egy szó, mint száz, az ősz is remek lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra, a tökfaragástól az almaszedésig.
Íme az én bűvös ötös listám:

1.Kuckózz be!
Ősszel minden és mindenki egy kicsit lelassul, elcsendesül. Készülünk a közelgő télre, gyűjtjük az ehhez szükséges energiákat. Épp itt az ideje, hogy egy nyugalmi állapotot teremtve ráhangolódjunk a lelkünkre, befelé fordulva tisztázzuk gondolatainkat. 
Az őszi, esős napok egyik legjobb tevékenysége természetesen az olvasás, melyet a jó meleg szobában is űzhettek, így még otthonról se kell kimozdulnotok. Egy jó könyv, egy forró tea és a meleg takaró ellenállhatatlan trió, ugye? 
Mi van akkor, ha a teát lecseréled egy jó adag vajas pattogatott kukoricára és a könyvet egy több évadból álló sorozatra? Máris kezdődhet a sorozatmaraton. Biztos Nektek is akad egy listátok a barátok által dicsőített sorozatokról, melyekre eddig még nem volt időtök. Nincs lista? Semmi gond, hisz ebben a szezonban jönnek ki a legújabb évadok a korábbi sorozatokból és rengeteg érdekes és ígéretes sorozat indul útjára. 
A „semmitevésért” tilos bűntudatot éreznetek, mert igenis mindenkinek szüksége van néha egy kis lazításra. Főzzetek egy teát, vagy készítsetek egy forró csokit és már indulhat is az őszi chill.

2.Köss!
Emlékeztek még arra, mikor a nagyi kötötte azokat a meleg sapkákat és sálakat? Nektek is hiányzik? Ha van egy kis időtök, elevenítsétek fel a kötéssel kapcsolatos emlékfoszlányokat, de ha nem is emlékeztek minden lépésre, manapság az interneten számtalan oktatóvideót találtok, mely lépésről-lépésre bemutatja, hogy köthettek gyorsan és egyszerűen. Az én egyik kedvencemet biztosan Ti is ismeritek, ez nem más, mint az a vastag fonálból készült pihe-puha takaró. Nem csak meleg, de valljuk be, csodás őszi-téli dísze a kanapénak. Melegítsétek fel a családot és a barátokat egy – egy kézzel készített sállal, vagy zoknival, vagy akár egy takaróval. Tudtátok, hogy a kötés segít megszabadulni a stressztől? Így amellett, hogy jobban lesztek a levezetett feszültségtől, másokat is megajándékozhattok egy-egy egyedi ajándékkal. Ha pedig magatoknak készítenétek egyet (vagy ötöt 😊), biztos vagyok benne, hogy senki sem fog megharagudni. Főleg, ha ők is kapnak! 

3. Dekorálj!
Ahogy nekünk, úgy környezetünknek is szüksége van a megújulásra. Ne halogassátok tovább az őszi nagytakarítást. Itt az ideje, hogy belevágjatok. A takarítás után előkerülhetnek az őszi kiegészítők. Díszítsétek a lakást az ősz színeiben pompázó párnákkal, fényképkeretekkel, vázákkal, mécsestartókkal, asztalterítővel. Kisebb változtatásokhoz is megfelelő még az idő, így nyugodtan vegyétek elő a barkácskészletet, hisz egy – egy DIY projekttel kiegészíthetitek otthonotok dekorációját. Ti is mindig szemeztetek a festő tanfolyamokkal a közösségi oldalakon? Ne várjatok tovább! Egy új festmény, pár illatos és színes gyertya tökéletes kiegészítője lehet otthonotoknak. A végeredmény egy kellemes otthon, ahova jó hazatérni és ettől máris jobban fogjátok érezni magatokat!

4.Kirándulj!
Ez a tippem inkább azokhoz szól, akiknek lételeme a mozgás. Jó hír! Ősszel sem kötelező otthon maradnotok, sőt, ha rám hallgattok, tilos is! Ahogy a mondás is tartja, az ősz a második tavasz, amikor a levelek virágokká válnak. Ilyenkor a legszebb az erdő és a város is, hisz nincs két egyforma színű fa és bokor. Ha jobban szeretitek a szabadidős tevékenységeket, túrázásra, kirándulásra, vagy akár kerékpározásra is tökéletes ez az évszak. Az idő már nem túl meleg, de még pont kellemes, így élvezni fogjátok a kint töltött órákat. Van valami megmagyarázhatatlanul jó abban, amikor hűvös van és a nap sugara melengeti az arcotokat. Vegyetek fel egy dögös őszi szettet, kapjátok fel a táskát, fogjátok meg a párotok kezét, vagy szedjétek össze a haverokat és irány a Pilis, a Normafa. Ha messzebbre vágytok, akkor a Mátra is tökéletes úti cél lehet. Ha van lovarda valahol a közelben, megpróbálkozhattok a lovaglással is. Csodás kapcsolatot alakíthattok ki ezekkel a különleges és érzékeny állatokkal. Emellett edzetek is és lovaglás közben élvezhetitek, ahogy a szél belekap a hajatokba. 
Bármelyik is legyen az úticél, ha rövid időre is, de segít elfelejteni a hétköznapok monotonitását, segít elszakadni a város fáradtságos és túláradó zűrzavarától. Sétáljatok egy jót, gyönyörködjetek a természetben, egyetek valami finomat, igyatok mellé egy gőzölgő teát, és kész is van egy tökéletes őszi nap receptje!

5.Készíts sok-sok fotót!
Mondhatnám, hogy ez összekapcsolódik az előző pontommal a listámon, de az az igazság, hogy ehhez elég például, ha elmentek a Városligetbe. Belefáradtatok, hogy csak a saját magatokról készült fotókat osztjátok meg a közösségi médiában, akkor az ősz egy tökéletes lehetőség, hogy egy kis szünetet tartsatok. Az őszi hónapok tipikus jellemzői nagyszerű környezetet kínálnak azok számára, akik szeretnek fotózni. Ilyenkor különösen a szabadban, a levelek sárga tónusa, a meztelen ágak, a könnyed köd és a sejtelmes fények már-már romantikus hatást kölcsönöznek a tájnak, a hegyvidéki és erdős területek pedig műalkotásokká válnak. Az őszi káprázatos színek egy kis szűrő hozzáadásával pláne tökéletes képeket eredményezhetnek. Természetesen magatokról, vagy a kis kedvenceitekről is készíthettek fényképeket. Mire vártok még? Indulás, hogy elkészíthessétek életetek legjobb, na jó, a szezon legjobb képeit! 🙂