AROMATERÁPIA – AVAGY AZ ILLATOK EREJE

Számomra az illóolajok erővel, energiával bírnak. Az illatok mindig is fontos szerepet töltöttek be az életemben, mondhatom, hogy szinte minden illatot szeretek, de talán lelkiállapotomtól függ, hogy épp melyik kerül előtérbe, melyik az aktuális kedvenc, valószínűleg az, amelyikre épp szükségem van, hogy segítsen. Már nem telik el úgy nap, amikor ne használnám őket az otthonomban.

Pár hete úgy döntöttem, hogy szeretném komolyabban is megismerni a hatásukat és megtanulni a helyes alkalmazásukat is. Szeretném több bejegyzés keretében veletek is megosztani amit megtudam az aromaterápiáról és leírni mindazt ami szebbé és jobbá teheti mindannyiunk életét a használatuk segítségével. Először szeretném az alapoktól kezdeni, mert számomra is csak pár alap információ volt evidens a témát illetően, de időközben rájöttem, hogy tulajdonképpen amit az illóolajokról, és az aromaterápiáról tudtam, csak a felszín volt.

Úgy ahogy az élet minden területén törekszem a minőségi termékek kiválasztásra, így ezen a területen sem volt ez másként. Az én választásom a HerbaTherapy illóolajaira esett, mert kizárólag bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező, 100% tisztaságú, terápiás minőségű illóolajokat forgalmaznak. A jól és szakszerűen kiválasztott, minőségi, tiszta illóolajok feltöltik a lelkünket, harmóniát és egészséget hoznak az életünkbe.
Természetesen ez az én választásom és mindenki meg fogja találni melyek azok a márkák amelyekben abszolút megbízhat. Arra viszont nagyon figyeljetek, hogy csak minőségi, és megbízható terméket keressetek, mert a párszáz forintért kapható löttyök szinte biztos, hogy szintetikus anyagokból készültek, ezért a nevükön kívül semmi közük az illóolajokhoz. Egy rossz választás többet árt az egészségnek, mint használ. Erről is fogok nektek írni a következő bejegyzésemben.

Az illóolajok nem véletlenül olyan népszerűek a tudatos és az egészséges életmódra törekvők körében, hiszen egyetlen csepp illóolaj, összetevők százait tartalmazza, melyek többek között olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek segítenek a különféle panaszok leküzdésében. Ilyenek például a stressz okozta tünetek, szorongás, fájdalom, migrén, bőrelváltozások vagy a megfázás.

Az illóolajokkal való gyógyítás több évezredes hagyományra tekint vissza, melyet már az ókorban is ismertek és napi szinten használtak.
Az aromaterápia tulajdonképpen a különböző illóolajokkal való gyógyítás tudománya. Az illóolajok hatással lehetnek a hangulatunkra, gondolkodásunkra, lelkiállapotunkra és a koncentrációs képességeinkre is. A technika, digitális környezet ugrásszerű innováción ment keresztül, ezzel egyidejűleg az emberek egy részében tudatosan elkezdődött egyfajta befeléfordulás, öngondoskodás, felelősségvállalás a saját egészségünkért, a környezetünkért, a belső egyensúlyért. Fokozott figyelem került a prevencióra, az alternatív gyógymódokra, aminek jelentőségét a nyugati orvoslás is kezdi felismerni. Vissza a természethez, törődj magaddal! Ezúttal illóolajokkal!

Miben rejlik az aromaterápia csodája?

Az aromaterápia az illóolajok tudománya, az illóolajokkal való egészségmegőrzés és gyógyítás. Egy holisztikus gyógymód, amiben nem csupán egy-egy elváltozáson, hanem az ember egészén van a fókusz. Akkor lehet valaki egészséges, ha egységben és egész-ségben van önmagával. 

A mentális, lelki és testi egészség egy szövetségben lévő trio, amit szeretnénk egyre inkább egyensúlyban, harmóniában tartani, ahhoz viszont nem elég a tüneti “bajokat” kezelni. Mondhatjuk, hogy aki az illóolajok mellett teszi le a voksát, az egyben életformát is választ és bizton állítom, hogy aki kipróbálja, abban csak egy kérdés fog megfogalmazódni: „Miért nem korábban kezdtem el?”

Napjainkban rendkívül gyakori a stresszből, túlhajszoltságból fakadó egészségromlás, megbetegedés. Az állandó rohanás, megfelelési kényszer, túlórák, mind-mind a lelki egység megbillenéséhez vezethetnek. Az aromaterápia az élet számos helyzetében nyújthat segítséget, enyhülést és gyógyulást. Az illóolajok nem fogják meggyógyítani sem a diabéteszt, sem a tumort, azonban képesek lelki állapotunkra, érzelmeinkre, érzéseinkre hatni, ezáltal pozitívan befolyásolni a betegségek alakulását, lefolyását. Önálló és kiegészítő gyógymódként is használhatjuk, tökéletesen összeegyeztethető mind az alternatív gyógymódokkal, mind pedig a hagyományos orvoslással. Az aromaterápia nagy segítséget nyújt az egészségmegőrzés terén, de az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása is bizonyított, emellett nagyban segítségünkre lehet idegrendszeri, légzőszervi, nőgyógyászati, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri, és lelki eredetű panaszok esetén.

Mindezen tapasztalatokon túl világszerte (pl.: angol Warwick Egyetem) vizsgálják tudományos kísérletekben az illóolajok jótékony hatásait. Így támasztották alá a teafa (Melaleuca alternifolia) antibakteriális és antiszeptikus hatását, amit világszerte egyre kiterjedtebben használnak az egészségügyben. Kutatások zajlanak további gyógynövények, mint a borsmenta (Mentha piperita) és rozmaring (Rosmarinus officinalis) hatásaira.

Egy megdöbbentő francia tanulmány szerint 1 m3 erdei levegőben 5 kórokozó, egy párizsi lakásban 20 000, egy nagyáruházban 9 millió, egy átlagos munkahelyen pedig 5 millió kórokozó van köbméterenként (a felmérés kb. 10 éve készült). A citromhéj (Citrus limonum ze) illóolajának gőze a meningococcust (fertőző agyhártyagyulladás) 15 perc alatt, a tífusz kórokozóját egy órán belül, a pneumococcust (tüdőgyulladás kórokozója) két-három óra alatt, a streptococcus haemolyticust (mandulagyulladást, skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat okozó baktérium) három-tizenkét óra alatt pusztította el. (Rochaix és Morel kutatók kísérletei alapján.) Úgy gondolom, hogy ez igen hatásos bizonyíték, hogy valóban komolyan vegyük az illóolajokban rejlő erőt.

Ha nem maradt több kétely, nézzük meg hogyan használhatjuk az illóolajokat
Az illóolajoknak számtalan felhasználási módja létezik. Az adott helyzet, hangulat, állapot, kezelendő probléma határozza meg, hogy melyiket részesítjük előnyben.

Kádfürdő: relaxáló hatású. Az illóolajat egy evőkanál tejszínbe, tejbe, sóba vagy mézbe keverve juttathatjuk a fürdővízbe a bőrirritáció mértékét minimálisra csökkentve. Az illóolajok párolgása miatt a fürdő közben belélegezzük, ugyanakkor az illóolajok hatóanyagai bőrön keresztül is felszívódnak.

Lábfürdő: vannak olyan esetek, amikor a kádfürdőt mellőzni kell, esetleg nem áll rendelkezésre fürdőkád. Élénkíti a vérkeringést, enyhíti számos lábbal nem kapcsolatos betegség kínjait is. A talpunkon lévő reflexpontokon keresztül az illóolajok is tudnak hatni a szervezetünkre. A fürdőbe feloldva cseppentsünk 5-10 csepp illóolajat. Egy kezelésre 10-15 perc szükséges, bármikor megismételhető.

Borogatás: főként akkor alkalmazzuk, amikor az olajnak helyileg kell kifejtenie hatását, pl. rándulások esetén. Emellet a menstruációs görcsöket is segít enyhíteni, ez esetben érdemes meleg borogatást alkalmazni. Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásánál fogva a kamillaolaj kifejezetten hatékony lehet ilyen esetekben. A borogatás csillapítja a fájdalmat, enyhíti a gyulladást, mérsékli a duzzanatot, de ugyanilyen jó láz leverésére vagy hidegrázás enyhítésére is. Egy tálba, meleg vízbe tesszük a 3-6 csepp feloldott illóolajat (gyermek részére 1 csepp illóolaj). A megnedvesített textilt helyezzük a kezelendő felületre. Ezt betakarjuk egy száraz törülközővel. A borogatást 5-10 percenként cserélni kell.

Lemosás: általában bőrproblémáknál használatos. Egy üvegbe tegyünk vizet és 10 ml-ként 1-2 csepp illóolajat. Alapos összerázást követően géz- vagy vatta darabot itassunk át vele és törölgessük át a bőrfelületet! Gyógyászati célokra is alkalmazhatjuk, bőrproblémákra, gyulladásokra, fertőzésekre, fájdalomcsillapításra, stb.

Ülőfürdő: ez a módszer nőgyógyászati, hasi, aranyeres problémáknál alkalmazható. Az a jó, ha a fürdő elég nagy, hogy a víz az alhasat és a derekat is érhesse. Ha nincs adott panasz amit kezelni kellenne, akkor használhatjuk relaxáláshoz is, vagy éppen ellenkezőleg, frissítő fürdő formájában is. A fürdővízbe pár csepp rozmaring, citromfű, kubeba, cédrusfaolaj, vagy levendula segíthet hozzá a kellemes ellazuláshoz és a pihentetőbb alváshoz.

Bedörzsölés: nem masszírozás, csupán a kritikus helyen eldörzsölöm a problémára specifikusan összeállított olajkeveréket.

Párologtató edény: télen fűtés idényben, mikor a levegő szárazabb, a szobákban párologtatót rakunk ki, amibe csepegtethetünk illóolajokat. 5-10 cseppet használjunk egyszerre.

Aromadiffúzor: az illóolajok legegyszerűbb használati módja, ha valamilyen eszköz segítségével a levegőbe juttatjuk. Belélegezve azonnali hatást fejt ki szervezetünkre, a légútakra, tüdőnkre, immunrendszerünkre és nem utolsó sorban a lelki állapotunkra is. A díffúzor az illóolaj párologtatásának új dimenziója! Magában hordozza az aromalámpák minden előnyét, s kiküszöböli annak minden hátrányát! Az elektromos berendezés ultrahanggal porlasztja az (vízzel elkeveredett) illóolajat a légtérbe. Nem tűzveszélyes, s ha a tartály kifogy, magától kikapcsol.

Inhalálás: légúti betegségeknél a régi jól bevált módszer, ami szintén a párolgáson alapul, az inhalálás esetén is felhasználhatjuk olajainkat. Széles körben elterjedt: forró vízbe gyógynövényeket teszünk és fölé hajolva belélegezzük a gőzt. Óvatosságot igényel a forrázásveszély miatt, emiatt gyermekeknél tilos alkalmazni! A gyógynövények mellé néhány csepp illóolaj is csöpögtethető. Mivel az inhalálást légúti betegségeknél használjuk, ezért specifikus illóolajakat válasszunk. 1-2 cseppnél többet ne használjunk, mert a forró víz növeli a párolgás intenzitását.

Az inhalálás kevésbé veszélyes, ám rendkívül hatékony módja, ha az aromadiffúzor fölé hajolva szippantjuk be az aromával dúsított párát.

Aromamasszázs: a masszírozás az aromaterápiával ötvözve óriási lehetőséget rejt magában: enyhíti az izomfájdalmat, csökkenti a stresszhatásokat és a feszültséget, javíthat a bőrképleten. Sokféle állapot és betegség kezelésére alkalmas: bőrprobléma, nőgyógyászati gond, húgyúti betegség, szív- és érrendszeri panasz, mozgásszervi elváltozás, lelki fájdalom, megrekedt életút, melankólia, depresszió, tonizálás, stresszoldás… Az első bejegyzésben ennyit szerettem volna megosztani, de hamarosan jön a folytatás is. Az illóolajok használata egyszerű, mégis életre szóló élmény. Javaslom, hogy addig is bátran kísérletezzetek, nézzétek meg, melyik illóolaj áll hozzátok a legközelebb és milyen érzéseket váltanak ki használatuk közben. Ha tetszett amit most tőlem olvastál, tarts velem legközelebb is.