5+1 tipp az ünnepi őrület túléléséhez

Beköszöntött a hűvös és hamarosan már az első hó is leesik. Pikk-pakk itt van advent első vasárnapja, és kezdetét veszi az ünnepi készülődés, az ajándékvadászat. Azt hiszem pont ebben az időszakban kezdődnek a problémák. Biztosan mindannyian tudnánk példákat mondani arra, hogyan változnak át a legfontosabb ünnepek, előre kiszámítható idegbajjá. Az év legsötétebb napjai hamarosan beköszöntenek és most nem a Black Friday-re gondoltam. Ennek az időszaknak kellene a pihenésről szólnia, viszont az elmúlt években igazi őrületté vált.

A pihenés valóban egy fontos munka, lelkünknek, lelkünkkel. Szükségünk van az őszi pihenésre, hogy előkészítsük lelkünket az előttünk álló hosszú téli hónapokra. A sors kegyetlen iróniája, hogy most, amikor a mozgalmas nyár után szükségünk lenne a pihenésre, már be is lépünk a modern kor egyik fő problémája által övezett misztikum, azaz a Karácsony előtti őrült forgatagba. Mit vegyek? Mikor vegyem meg? Mit süssek? Mit főzzek? Kimenjünk a Vörösmartyra? Nem túl drága? Céges karácsonyi parti? Mit vegyek fel? Gondolom Nektek is ismerősek ezek a kérdések, esetleg már most listaként pörög az agyatokban.

Ha dolgoztok, akkor tudjátok, hogy a munkával járó stressz is megsokszorozódik év végén, egyre több a megrendelés, a tennivaló. Megpróbáltok mindent befejezni az ünnepek előtt, és december 24-én nem vágytok másra, mint, hogy bedőljetek az ágyba egy kiadós alvásra. Nem csoda, mentálisan és fizikailag is elfáradtok. Nemcsak hogy helyt kell állni a munkában és el kell intézni a szokásos bevásárlást és vezetni kell a háztartást, plusz emellett most foglalkozhattok azzal is, hogy megtaláljátok mindenkinek a tökéletes ajándékot, utána be kell csomagolni, ki kell választani fát, elő kell keresni a díszeket. És akkor még ott van az elmaradhatatlan karácsonyi üdvözlőlap megírása, vagy a karácsonyi e-mailek elküldése is családtagjaitoknak, barátaitoknak. Persze, hogy ez is a nyakatokba szakad. A tökéletes karácsonyi vacsora megszervezéséről és a menü összeállításáról nem is beszélve. A legtöbben azért stresszelnek, mert mindent az utolsó pillanatra hagynak. Pedig, ha elindulnánk három-négy héttel december 24. előtt ajándékokat venni…
Valójában, ahogy ezt írom, már attól kimerülök, hogy csak gondolkodom rajta – és még nem is írtam a szilveszteri buliról és az Újévről!

Hogyan csökkenthetitek az Ünnepi Őrülettel járó stresszt?

Mielőtt az ünnepi őrület valóban beindulna, meg akartam osztani a legfontosabb tippjeimet, hogy nyugodtak, békések, és kiegyensúlyozottak tudjatok maradni mind a jelenben, mind az elkövetkező hetekben.

  • Kezdjétek el a vásárlást időben
    Ne hagyjátok a vásárlást az utolsó pillanatokra. Érdemes figyelni az ajánlatokat már október végétől. Kerüljétek el az év legforgalmasabb bevásárlási napjait, amelyek karácsony előtti hétvégék. Ha feltétlenül ebben az időszakban tudtok csak vásárolni, keljetek korán, és igyekezzetek a vásárlást elintézni még a nagy tömegroham előtt.
  • Fontoljátok meg a kézzel készített ajándékokat
    A DIY projekt rajongóknak, és azoknak, akik mernek kísérletezni, nem kell a tömegben idegeskedni a bevásárlóközpontokban. A házi készítésű ajándékok különlegesek és a szabadidő hasznos eltöltésére is tökéletesek. Süssetek sütiket, vagy kössetek például pihe-puha zoknikat, vagy sálakat a barátok, munkatársak és a család számára. Ezeket kiegészíthetitek személyre szabott apróbb ajándékokkal.
  • Legyetek türelmesek
    November közepétől a közlekedés szörnyű. Ha autóval jártok készüljetek fel az óriási dugókra, és arra is, hogy komoly erőfeszítésbe kerül majd parkolóhelyet találni. Az üzletekben a sorok hosszúak lesznek. Mindig lesz valahol egy (vagy 100 J) síró gyerek, vagy hangosan veszekedő pár. Ez az ünnepi szezon szomorú valósága, a sok feszültség frusztálttá teszi az embereket. Legyetek türelmesek és maradjatok pozitívak, bízva abban, hogy ez a pozitív és nyugodt hangulat átszáll a környezetetekben lévőkre is, még a legnagyobb káoszban is.
  • Vásároljatok online
    A saját otthon kényelméből is intézhetitek az ajándékok vásárlását. Bár a vásárlás személyesen biztosan egy kicsit szórakoztatóbb, mint az interneten történő kattintgatás, de egyben sokkal stresszesebb is. Az online vásárlás nemcsak hogy lehetővé teszi, hogy elkerüljétek a tömegeket, a forgalmat és a boltok zaját az ünnepek körül, de könnyebb vásárolni és megtalálni az abszolút tökéletes ajándékokat. Még akkor is, ha fizetni kell a szállításért, még mindig pénzt és ami a legfontosabb, hogy rengeteg időt takarítotok meg, amit fordíthattok akár magatokra is. Ne feledjétek, hogy november 23-án kezdetét veszi az Advent időszakát megelőző Black Friday, melynek keretén belül ma már Magyarországon is több üzlet és webshop hatalmas akciókkal várja vásárlóit. Érdemes csekkolni!
  • Élvezzétek ki az apró dolgokat is
    A karácsonyi vásárok nemcsak ajándékokról szólnak. Engedjétek meg magatoknak, hogy kiélvezzétek a pillanatot. Igyatok egy pohár forralt bort, kóstoljátok meg az utcán árult ételeket és szívjátok magatokba a város ünnepi hangulatát! Figyeljétek meg a csillogó fényeket, az utcára, vagy a házak ablakába elhelyezett fényfüzéreket, díszeket. Álljatok meg egy kicsit, amikor meghalljátok a kedvenc karácsonyi dalotok hangját.  Amilyen gyakran csak lehet, iktassatok be apró szüneteket a mindennapokba, fókuszáljatok azokra a dolgokra, amiket valóban szerettek az ünnepekben. Kilépve a mókuskerékből, elérhetitek, hogy valóban kiélvezzétek minden pillanatát ennek a varászlatos időszaknak.

  • +1. Engedjétek el a kötelezettségeket.
    Az egyik legfontosabb ok, amiért stresszes helyzetbe kerülünk, azért van, mert úgy érezzük, kötelességünk, hogy mindenki jól érezze magát, és ez megfelelési kényszerhez vezet. De mi van veletek? Minden oda, ha Ti nem érzitek jól magatokat! Ha túl sok meghívó van a karácsony előtti, vagy karácsonyi ünneplésre, válasszátok ki azokat, akikhez szívből el szeretnétek menni, és merjetek nemet mondani a többieknek. Ha Ti hívtok át barátokat, családtagokat ne érezzétek, hogy „hostess”szerepében kell tetszelegni – mondjátok el mindenkinek, mit hol találnak, és próbáljátok meg valóban élvezni az együtt töltött időt. Nagyon felszabadító, és a vendégek is nyugodtabbnak fogják érezni magukat – higgyetek nekem.