Fejfájás? Néhány természetes módszer a fájdalom ellen!

Biztosan veletek is előfordult már, hogy egy pokoli fejfájás miatt tönkrement akár az egész napotok is. Érdemes nem azonnal fájdalomcsillapítókhoz nyúlni, helyette próbáljatok ki egy-két természetes módszert! Először persze érdemes elgondolkodni, hogy mi állhat a tünetek mögött, ugyanis a fejfájásnak számos oka lehet. A teljesség igénye nélkül: kevés folyadékbevitel, fáradtság, nyak-váll területen lévő izomhúzódás, frontérzékenység, stressz, szorongás, magas vérnyomás, de akár még az éhség is.

Levendula
A kellemes illatú levendula már nagyon régóta használatos fejfájás ellen. Használhatjuk teaként párologtatóba, vagy aromaterápiaként a fürdővízbe pár csepp levendula olajat cseppentve. Nyugtató hatásának köszönhetően ellazítja a megfeszült izmokat, tökéletes stresszoldó, emellett élénkíti a vérkeringést ezzel fokozva a test oxigénellátását.

Citromfű
Ha a fejfájás stresszes eredetű, akkor a nyugtató hatású gyógyteák is hatékonyak lehetnek a megszüntetésében. A növényből készült tea megnyugtatja a vegetatív idegrendszert, így segít a stresszt és a feszültséget elűzni.

Folyadékpótlás
Sok esetben a fejfájásnak egyszerűen csak az-az oka, hogy nem iszunk megfelelő mennyiségű folyadékot. Erre nagyon érdemes odafigyelni, legalább napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott! Ha ez mégsem sikerült és fáj a fejünk, mielőtt gyógyszerhez nyúlnánk próbáljunk meg elkortyolgatni fél liter vizet!

Citromlé módszer
Hozzávalók:
– Fél citrom
– 1 csésze forró víz

Keverjük össze a citromot egy csésze forró vízzel.
Ha naponta kétszer fogyasztjuk ezt az italt, megszabadulhatunk a fejfájástól. A citromlé könnyítheti a kiszáradás okozta fejfájást. A citromlé a fejfájás elleni küzdelem mellett kiegyensúlyozza a szervezet pH-ját és segítséget nyújt az emésztésben, ezért diéta mellé is ajánlott. A citromlé naponta fogyasztható.

Jégzsák módszer
Ez mindenkinél más, hogy a hideg vagy a meleg tesz jót fejfájáskor, de akik migrénre hajlamosak, azoknak általában a hideg tesz jót. Másrészt, ha a fejfájás a stressztől vagy a hideg időjárástól alakul ki, akkor viszont érdemes melegvizes palackot alkalmazni. Ezeket főként a váll hátsó részén kell alkalmazni, hogy gyorsan megszabaduljunk a fejfájástól, míg a jégzsákot homlokon vagy halánték környékén. Érdemes többször megismételni ezt a módszert a hatékonyság érdekében.

Relaxáció vagy jóga
Ha gyakran kínoz fejfájás, érdemes megtanulni pár nyugtató-lazító módszert, mint például a meditáció és a jóga. Ezek hatékonyan segíthetnek a fájdalom enyhítésében, vagy akár a megszüntetésében is.

Bazsalikom olaj
A bazsalikom, amelyet legtöbbször pizzákon és tésztákon látni, egyaránt finom és illatos. Azok, akik a természetes fájdalomcsillapító módszereket részesítik előnyben, a bazsalikomból előállított olajat természetes fájdalomcsillapítóként is használhatják, mivel az izomlazító és segít mérsékelni a fejfájást.

Koffein
Jó hír azoknak akik eleve szeretik a kávét, mert alkalmanként fájdalomcsillapítóként is hatásos lehet. A fejfájást sokszor az erek tágulása okozza, ezért a kávé érszűkítő hatásának köszönhetően segít elmulasztani a gyötrő migrént. Erre viszont nemcsak a kávé, de a tea is alkalmas lehet. Tudtátok, hogy a koffein, alapanyaga sok gyógyszertári pirulának is?